Tegelatelier.

Verwerking & onderhoud


advies van Terra Maison | Tegelatelier, de specialist in tegels en natuursteen van Bunschoten-Spakenburg en omgeving.


Terra Maison | Tegelatelier biedt u een hoogwaardig assortiment wandtegels, vloertegels en aanverwante accessoires waaraan u jarenlang plezier kunt beleven. Een juiste wijze van verwerking en onderhoud van de materialen is hierbij van groot belang. Wij adviseren u dan ook onderstaande richtlijnen in acht te nemen.


Verwerking
Ten behoeve van een correcte verwerking en optimale uitstraling van het tegelwerk adviseren wij de producten door een erkend tegelzetter te laten plaatsen. Ook wij kunnen dit voor u verzorgen, alles in één hand.

Ondergrond
Ter voorkoming van (haar)scheuren en vochtvlekken vanuit de ondergrond, is het belangrijk dat de tegels verlijmd worden tegen een vlakke, droge en goed uitgeharde ondergrond. De ondergrond moet stof- en vetvrij zijn en mag geen scheuren vertonen.

Vloerverwarming
Alle vloertegels van Terra Maison | Tegelatelier zijn geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Tijdens het verwerken van de tegels op een ondergrond voorzien van vloerverwarming dient deze te zijn uitgeschakeld totdat de lijm volledig is uitgehard.

Snijden, zagen en boren
Ter voorkoming van gekartelde randen c.q. onnodige breuk van de materialen tijdens de verwerking, adviseren wij u voor het snijden, zagen en boren van de materialen uitsluitend hoogwaardig (watergekoeld) diamantgereedschap te gebruiken.

Lijmen

Alle tegels van Terra Maison | Tegelatelier zijn geschikt voor zowel plaatsing in mortel als voor verlijming. Afhankelijk van het type en het formaat van de te verwerken tegels zijn er diverse tegellijmen verkrijgbaar. Raadpleeg nauwkeurig de instructies van de lijmleverancier om te beoordelen of deze geschikt is voor het type tegels dat u gaat verwerken. De lijm dient met een lijmkam te worden aangebracht.

Voegen
Ter voorkoming van krasvorming tijdens het voegen adviseren wij schoon en onbeschadigd voeggereedschap met een zacht oppervlak te gebruiken. In natte ruimtes dient u waterdicht voegmateriaal toe te passen.

Tinten
Keramische tegels worden geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen die nooit 100% homogeen van samenstelling zijn. Minimale tintverschillen tussen verschillende productiebatches zijn inherent aan het productieproces en onvermijdelijk. Controleer daarom bij toepassing van dezelfde tegels in één ruimte tevens of de verpakking naast dezelfde artikelcode is voorzien van een gelijke tintcodering.

Gerectificeerde tegels
Gerectificeerde tegels zijn veredeld door na het bakproces de zijkanten exact op maat te slijpen. Hierdoor hebben de tegels rechte zijkanten en kunnen ze met smalle voegen worden verwerkt. Dit resulteert in een extra strakke en elegante uitstraling van het tegelwerk. Mede ten behoeve van een optimale hechting van de voeg wordt hierbij een minimale voegbreedte van 2 mm aanbevolen. In het bijzonder bij toepassing van gerectificeerde tegels is een uiterst vlakke ondergrond én plaatsing door een vakkundige tegelzetter vereist. Voor het opvangen van eventuele minimale oneffenheden in de ondergrond wordt een minimale lijmvertanding van 12 mm geadviseerd. Bij plaatsing van gerectificeerde stroken in (wild)verband bestaat de mogelijkheid van enige schaduwwerking door onvermijdelijke minimale toleranties in de vlakheid van zowel de tegels als de ondergrond (met name bij strijklicht). Let op: vóór het plaatsen zijn de randen van gerectificeerde tegels extra stootgevoelig!

Verwerking van decoraties met glasreliëf, edelmetaal en niet-keramische materialen
Omdat bovengenoemde materialen relatief zacht zijn, mogen bij het verwerken en het onderhoud ervan geen schuurmiddelen worden gebruikt. Bij het voegen van deze tegels en strips dient contact met het oppervlak en het voegmiddel te worden vermeden. Wij adviseren deze tegels en strippen met folie af te plakken alvorens ze te voegen. Na het voegen meteen met schoon water reinigen.


 


"Een goed gelegde tegelvloer gaat jarenlang mee."Eenmalige reiniging van het tegelwerk na verwerking
Direct na het invoegen het overtollige voegmiddel op de tegels verwijderen met schoon water en een zachte spons. Na uitharding van de voeg dient het tegelwerk te worden behandeld met een cementsluieroplosser en een spons om de achtergebleven voeg/cementsluier te verwijderen.

Periodiek onderhoud
Afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de mate van vervuiling dient de wand/vloer (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks) afwisselend te worden gereinigd met een alkalische stripper (ontvetten) en een zuur onderhoudsmiddel (verwijdering van kalkaanslag). Specifiek voor vloeren:

    De tegelvloer nat maken met schoon water zodat de voegen zich daarmee kunnen vol zuigen
    De tegelvloer bevochtigen met het zure of alkalische reinigingsmiddel (nooit samen gebruiken)
    Het reinigingsmiddel ± 15 minuten laten inwerken
    De vloer bewerken met een schrobber/schrobmachine, (microvezel)pad of spons
    Vloer afspoelen met schoon water

Dagelijks onderhoud
Afhankelijk van het gebruik kan de wand of vloer eventueel dagelijks worden gereinigd met schoon water met een neutraal huishoudelijk schoonmaakmiddel.

Behandeling van vlekken
Op geglazuurde tegels kunnen onder normale omstandigheden géén vlekken ontstaan omdat het gesmolten glazuur een volledig gesloten en ondoordringbaar oppervlak vormt. Ook onverglaasde vloertegels zijn tegenwoordig volledig vlekbestand. Door de microscopisch ruwere oppervlaktestructuur vragen ze echter intensiever onderhoud dan geglazuurde tegels.

Gebruik voor het reinigen van beide typen tegels niet te veel zeep. Bij overmatig gebruik van zeep blijft na elke poetsbeurt een zeeprest achter, waardoor zich op den duur een vetfilmpje op het tegeloppervlak vormt. Dit vetfilmpje geeft iets meer glans aan de tegel maar zal ook snel vlekken, strepen e.d. gaan vertonen. Deze vlekken zijn met normale huishoudmiddelen niet of zeer moeilijk te verwijderen, doch hiervoor zijn doeltreffende, speciale producten op de markt.

Waar te koop?
Alle genoemde middelen zijn bij ons te koop in de outlet.
 

Over onsNew arrivalsHardsteen lookRiverdale
AdresgegevensAanbiedingKeramisch parketWoondecoraties
OpeningstijdenMerkenMozaïekOutlet Toppers
DisclaimerWebshop TegelsProjectenWebshop Terra Maison
© 2020 - Tegelatelier. Webdesign by: Terra-IT